Andere hamstersoorten

De Syrische hamster

De_syr_1.jpg

Algemeen

Grootte: 17 – 18 cm
Gewicht: 150 – 200 gram
Levensduur: 1,5 – 2 jaar
Aantal chromosomen: 44
Draagtijd: 16 dagen
Geslachtsrijp: vanaf 5 à 6 weken

Oorsprong en introductie in Nederland

De Syrische hamster, komt oorspronkelijk uit Syrië. In 1839 is deze hamstersoort ontdekt door de Brit genaamd George Robert Waterhouse. Het bleef bij dit dier, waarna ze dachten dat het ras was uitgestorven.

In 1930 ontdekte Israel Aharoni een vrouwtje met een nest jongen in de woestijn in Aleppo, Syrië. Met deze hamsters is voorgeplant in een labaratorium in Jerusalem. In 1931 zijn er dieren overgebracht naar het, “Welcome Bureau of Scientific Research” in Groot-Brittanië. Toen het voortplanten van de dieren goed verliep, zijn er twee paar overgeplaatst naar het “Zoological Society of London” waarna er in 1937 dieren naar particulieren zijn gegaan. Deze dieren zijn daarna verkocht aan landen zoals Frankijk en zelfs naar de VS. In 1937 begonnen in Groot-Brittanië de eerste particuliere hobby fokkers van de Syrische hamster.

De Latijnse naam voor de Syrische hamster is Mesocricetus Auratus, maar voor vele mensen staat hij bekend als de goudhamster (Cricetus Auratus). Naast goudhamsters worden Syrische hamsters in de mond vaak ‘Syren’ genoemd.

Veel mensen denken dat onze tamme Syrische hamsters allemaal afstammen van deze vier Syrische hamsters die in 1930 in Aleppo gevangen zijn.

Gevangenschap

Tegenwoordig is de Syrische hamster erg populair als huisdier, over bijna de hele wereld. Dit door hun vriendelijke karakter en knuffelige uiterlijk.

In de natuur leven Syrische hamster solitair, dit wil zeggen dat ze alleen leven en elkaar alleen opzoeken om voort te planten. In gevangenschap zul je dit ook zeker merken, ook dan is het belangrijk dat ze een kooi voor zichzelf krijgen.

Twee Syren samen zullen niet gelukkig zijn. In een uitzonderlijk geval zullen ze elkaar accepteren, maar dit betekent niet dat ze blij zijn met elkaar. In de meeste gevolgen loopt dit uit op ernstige vechtpartijen met als gevolg (ernstige) verwondingen of zelfs de dood.

In veel dierenwinkels worden Syrische hamsters vaak per twee verkocht omdat een hamster alleen eenzaam zou worden. Dit is bij dit soort absoluut niet waar. Je maakt ze veel gelukkiger met een kooi voor hem alleen.

Huisvesting

Syrische hamsters lopen in de natuur veel, ze leggen kilometers af per nacht, een grote kooi is dan ook wel op zijn plaats. Het minimum formaat voor de oppervlakte van de bodem is 60x40. Veel fokkers en eigenaren geven eerder de voorkeur aan 80x50 omdat ze daarin nog meer de ruimte hebben.

Het hebben van een geschikt loopwiel is erg belangrijk. De meeste loopwieltjes die in dierenwinkels worden verkocht zijn te klein voor de Syrische hamster. Een diameter van 21 centimer is het minimum, de voorkeur wordt gegeven aan een diameter van 27 á 28 centimeter.

Klimmen vinden Syrische hamsters ook erg leuk, met een kooi die de hoogte ingaat zul je ze dan ook erg blij maken. Echter zien hamsters geen diepte, let er dus op dat de kooi goed beveiligd is met bijvoorbeeld plateaus en hangmatjes, om vallen tegen te gaan.

Karakterkenmerken

Na de Russische dwerghamster, is de Syrische hamster de populairste hamstersoort in Nederland. Ze zijn erg geschikt als huisdier omdat ze vaak makkelijk zijn in de omgang. Syrische hamsters zijn actief, ondernemend, nieuwsgierig en vaak ook erg lief en knuffelig. Afkomst speelt hierin wel een belangrijke rol.

De Syrische hamster is een nachtdier, dit betekent dat hij overdag zal slapen en pas in de avond wakker zal worden en om aandacht zal komen vragen. Dit maakt dat ze wat minder geschikt zijn voor kleine kinderen.

Kleurvariaties

De_syr_2.jpg

De Syrische hamster bestaat inmiddels in erg veel kleuren. Er zijn teveel kleuren om allemaal wat over te vertellen. De oorspronkelijke kleur van de Syrische hamster is goud, waar hij ook zijn bijnaam ‘goudhamster’ aan te danken heeft.

Inmiddels zijn er veel populaire kleuren bijgekomen. Veel voorkomende kleuren naast goud zijn zwart, crème en oranje. Er komen steeds meer kleuren bij, sinds kort zijn er in Nederland ook al behoorlijk wat hamsters in de kleuren chocolade, roest en grijs. Het aantal kleuren wat nu bestaat is echt enorm.

Alle kleuren kunnen voorkomen in verschillende vachtpatronen, namelijk: witband (een witte band om de buik, zie je regelmatig), roan (schimmelachtige vlekjes op de vacht en buik, is vrij zeldzaam en gevaarlijk gezien je bij homozygoot roan een oogloos hamstertje krijgt), schildpad, driekleur, dominant spot, dalmatiër en piebald.

Naast kleuren heb je bij Syrische hamsters ook nog verschillende vachtsoorten en structuren. De meest voorkomende is langhaar. Langhaar is bij Syren recessief, dit betekent dat je twee genen voor langhaar nodig hebt voor het tot uiting komt. Daarnaast is satijn ook iets wat je vaak ziet. Bij hamsters met satijn beharing hebben de haren een holle schacht waardoor de vacht gaat glimmen.

Ook het rex gen komt steeds vaker voor in Nederland. Rex hamsters kunnen zowel kortharig als langharig zijn. Rexhamsters hebben krullerig haar en gekrulde snorharen.

De_syr_3.jpg

Geschreven door: Mila op 28-08-2011.