Geschiedenis

Geschiedenis

Ontdekking

De campbelli dwerghamster is ontdekt en vernoemd naar de heer C.W. Campbell. In het Engels heet de campbelli dan ook campbell. Ergens is deze naam in Nederland vervormt naar campbelli. In 1905 is de campbelli dwerghamster voor het eerst beschreven door dhr. Thomas.

Latijnse naam

Men dacht toen dat het ging om een ondersoort van de Russische dwerghamster en de campbelli kreeg de Latijnse naam Phodopus sungorus campbelli. (De Latijnse naam van de Russchische dwerhamster is Phodopus sungorus sungorus.) Het tweede woord van de naam staat voor de soort en het derde woord voor de ondersoort.

Er werd al jarenlang onderzoek gedaan naar de verschillen tussen de rus en de campbelli. In 1967 zijn er onderzoeken gedaan naar de genetische verschillen en daaruit bleek dat er grote verschillen waren in de chromosomen. Het mannelijke Y-chromosoom is anders van vorm en zit net op een andere positie. Ook het vrouwelijke X-chromosoom is anders. Men ontdekte dat de campbelli twee X-chormosomen heeft. Vanaf 1982 werd de campbelli dan ook niet meer als ondersoort gezien door verschillende wetenschappers en in 1984 werd zijn Latijnse naam gewijzigd in Phodopus campbelli. De Russische dwerghamster heet sindsdien Phodopus sungorus. Dit wijst dus op twee verschillende soorten.

Campbelli als huisdier

In Engeland waren de campbelli's al vanaf 1963 in een dierentuin te zien. Vanaf het begin van de jaren '70 werden ze steeds meer bekend als huisdier en werd er ook mee gefokt. In Amerika, het land waar de campbelli nu het meest bekend is als huisdier, werd de campbelli in het begin van de jaren '80 geïntroduceerd.

In Nederland zijn de eerste campbelli's in 1983 verschenen. Floor van Hoek haalde ze via West-Duitsland naar Nederland. Door de metalen oorkenmerken die ze droegen wordt er vermoed dat ze uit een wetenschappelijk instituut komen. In 1984 haalt Sandy Kleerekoper een aantal campbelli's vanuit Engeland naar Nederland. Sindsdien wordt de campbelli in Nederland ook gezien als huisdier, maar nog niet veel als huisdier gehouden.