Diabetes

Diabetes bij campbelli dwerghamsters

De aanleg voor diabetes kan worden overgenomen, maar niet de ziekte zelf. De nakomelingen van ouders/grootouders met diabetes hoeven dus niet direct diabetes te hebben, maar ze hebben er dan wel altijd aanleg voor.

Diabetes komt bij vrouwen vaker voor dan bij mannen. Vrouwen sterven ook eerder aan diabetes dan mannen. Vaak zijn de dieren vlak voordat ze sterven in een comateuze toestand. De gifstoffen worden niet gefilterd, waardoor de hersenen worden uitgeschakeld door de toxinen in de hersenen. Een dier in comateuze toestand zal vaak binnen een paar uur overlijden en een dierenarts kan hier dan ook niets meer aan doen. Je kunt dan enkel het dier in laten slapen om het uit het lijden te verlossen.

Signalen van diabetes:

 • Hyperactiviteit / constant wakker
 • Meer drinken
 • Extreem veel jeuk
 • De urine ruikt zoet
 • Ook blaasontsteking of nierziekte (alvleesklier?) gaan mogelijk gepaard met diabetes.

clinistix.jpg

Als je denkt dat je campbelli diabetes heeft, dan kun je hem het beste een paar keer op verschillende tijden in de nacht testen op glucose. Teststrips daarvoor kun je bij een apotheek halen. (Bijv. Clinistix of diastix.) Zet de hamster voor maximaal 30 minuten in een lege en schone vervoersbak. Als de hamster dan nog niet heeft geplast, kun je het beter stoppen en een andere keer opnieuw proberen. Door spanning en stress scheidt het lichaam namelijk hormonen af die nadelige gevolgen hebben voor de test. Als de hamster geplast heeft, haal je daar de teststrip door en volg je verder de aanwijzingen op de verpakking.

Behandelmogelijkheden:

 • Behandeling met pancrease pillen.
  Pancrease vult het tekort aan alvleesklier-enzymen aan, zodat de spijsvertering in de darm wordt hersteld.
 • Behandeling met syzygium jambolanum pillen.
  Syzogium jambolanum is een homeopathisch middel die de bloedsuikerspiegel verhoogt.
 • Het aanpassen van een dieet.
  Een dieet kan op elk moment gestart worden en is het belangrijkste bij het behandelen van diabetes.

Dieet:

 • Enkele zaadjes fenegriek en boekweit per dag. Als de hamster het als een snoepje eet, is dat het prettigste, want dan weet je zeker dat hij het binnen krijgt. Anders kun je het door zijn voer mengen. Deze zaadjes boost de insuline receptoren met 25%, wat ondersteunend werkt bij diabetes. Dit heeft even zijn tijd nodig om te gaan werken. Aan de hoeveelheid water die de hamster drinkt merk je of het aanslaat en of je de juiste dosis gebruikt. In principe zou de drinkhoeveelheid hiermee terug te brengen zijn naar een 5 ml per dag. (Van deze zaadjes kan je hamster een andere geur krijgen.)
 • Geen fruit, maar alleen groene/witte groenten. (Bijv. broccoli, komkommer, groene paprika, courgette, sla en spruitjes.)
 • Zeer geschikt is taugé.
 • Uit het hoofdvoedsel moet je de volgende dingen eruit halen: Erwtenvlokken, maïs, johannesbrood, rode bieten en wortelvlokken. Dit zijn slechte koolhydraten.
 • Heel af en toe de campbelli meelwormen, zonneblomepitjes of kleine stukje noot aanbieden. Dat zijn vetten die ze nodig hebben voor in de "slechtere tijden". Maar wees heel voorzichtig met extraatjes. Regelmaat in het dieet is het aller belangrijkste.
groente.jpg

Zorgmaatregelen:

 • Dagelijks het hoekje waar de hamster plast verschonen.
 • Het nestmateriaal op tijd vervangen als het nat is.
 • Altijd genoeg vers water aanbieden!
 • Regelmatig de hamster wegen en dit noteren.

Er is geen genezing voor diabetes mogelijk. Enkel kan het door de juiste behandeling leefbaar worden gemaakt voor de hamster. Zo'n klein knaagdier kan niet behandeld worden met insuline. In de eerste plaats vanwege de moeilijke dosering en doordat de aderen veel te klein zijn voor een injectie en ten tweede zou je het dier een heleboel angst bezorgen als hij elke dag een spuit in zijn buik moet krijgen. Vandaar dat dit hierboven bij behandelmogelijkheden niet wordt genoemd.

Er bestaan twee soorten diabetes: Diabetes die genetisch bepaald is waardoor de hamster aanleg heeft of slechte voeding. Hoewel je veel hoort over diabetes bij campbelli's, heeft de wilde campbelli niet vanzelfsprekend aanleg voor diabetes. Echter heeft een slechte voeding ervoor gezorgd dat er nu wel regelmatig diabetes voor komt bij campbelli's. Omdat er zoveel aantrekkelijke kleuren bij de campbelli voorkomen, is er lang onverantwoord gefokt. De leukste kleurtjes werden behouden en er werd niet getest op diabetes. Dit kan het beste tegengegaan worden door regelmatig te controleren op diabetes en verantwoord te fokken, dus door niet te fokken met campbelli's die (aanleg voor) diabetes hebben. Daarnaast is het aan te raden om een campbelli zo veel mogelijk naar hun natuurlijke leefomstandigheden te laten leven en daar dus ook met voeding op te letten. Geef ze geen dingen waar veel suiker in zit (zoals Yoghurtdrops) en wat ze in de natuur niet tegen komen.

Juvenile diabetes

Er bestaat een zeer ernstige vorm van diabetes die juvenile diabetes heet. Over deze vorm is nog niet veel bekend en hij komt relatief weinig voor, maar het is hardnekkig en dus moeilijk om uit een lijn te fokken. Campbelli's kunnen het namelijk ook met zich meedragen zonder verdere gevolgen, waardoor ze het wel weer door geven aan de volgende generatie. Het is dan ook belangrijk dat dieren met deze ziekte uitgesloten worden van de fok om verspreiding te voorkomen.

Bij juvenile diabetes komt de suikerziekte samen met bacteriën die de organen aantasten. Doordat deze campbelli's suikerziekte hebben, hebben ze een lagere weerstand, waardoor de bacterie "vrij spel" heeft. De bacterie vreet één voor één de organen op waarna binnen korte tijd niets meer zal werken. Anders dan bij de "gewone" diabetes, zullen campbelli's met juvenile diabetes dan ook niet ouder dan 2 à 3 maanden worden.

Om er iets tegen te doen, is het van belang om te weten om welke bacterie het gaat. Hiervoor zou er een postmortem onderzoek gedaan moeten worden. Eén hamster die positief test en er slecht aan toe is, maar nog niet is overleden, moet dan opgegeven worden, zodat er bloedonderzoek gedaan kan worden. Op een andere manier is er niet achter te komen om welke bacterie het gaat. Als je weet om welke bacterie het gaat, kun je de campbelli antibiotica gaan geven en kan je het leven rekken. Echter kan de bacterie naar verloop van tijd immuun worden voor de antibiotica, waardoor het niet meer zal werken. Genezen is dus niet mogelijk.

Keer terug naar het artikelen overzicht.