Voortplanting

Voortplanting

Campbelli's kunnen vanaf 4 weken al geslachtsrijp zijn. Dit is echter nog veel te jong voor een vrouwtje om zwanger te raken. Daar is ze dan nog niet klaar voor. Koppel een mannetje en een vrouwtje daarom pas als het vrouwtje ongeveer 3 à 4 maanden oud is. Ze heeft dan genoeg reserves opgebouwd om een zwangerschap aan te kunnen. Zwanger zijn, bevallen en jongen grootbrengen is namelijk niet niks!

Koppelen

Koppelen.jpg

Als je doelbewust wilt gaan fokken met een mannetje en een vrouwtje, zul je ze eerst moeten koppelen. Koppelen kun je het beste doen wanneer het vrouwtje bronstig is. Bij campbelli dwerghamsters kun je het heel moeilijk merken wanneer een vrouwtje bronstig is. Wil het de ene dag niet lukken met koppelen, kun je het daarom het beste de volgende dag gewoon weer proberen. Een vrouwtje is één keer in de vier dagen bronstig, dus als je het enkele dagen achter elkaar probeert, zal de koppeling vast wel een keer lukken. Over het algemeen zijn mannetjes en vrouwtjes campbelli's samen heel makkelijk te koppelen.

Zorg dat je een schone en lege vervoersbak hebt en zet daar het mannetje en het vrouwtje samen in. Ze zullen elkaar gaan ontdekken door aan elkaars kontjes te ruiken. Positief gedrag is wanneer het mannetje zich gaat zitten wassen (even netjes maken voor de dame) en wanneer ze geïnteresseerd zijn in elkaar. Een vrouwtje kan zich nogal eens snel aanstellen door te gaan piepen wanneer het mannetje in de buurt komt. Zolang er verder niets gebeurd, is dit echt aanstellerij. Negatief gedrag is wanneer ze helemaal rechtop tegenover elkaar gaan staan en naar elkaar blazen. Dat is een teken dat ze elkaar niet in de buurt willen hebben. Je kunt negatief gedrag straffen door zachtjes naar ze te blazen of met je vingers te knippen. Lukt dat niet, haal ze dan weer uit elkaar en probeer het de dag daarna opnieuw. Gaat het goed, maar merk je dat ze zich beginnen te vervelen (tegen de zijkanten van de vervoersbak aan springen), dan kun je wat eten in de bak doen. Zo kun je meteen zien of ze elkaar accepteren met eten in de buurt. Een koppeling moet minimaal een half uur duren. Als het echt heel goed gaat, kun je hun kooi klaar gaan maken. Zet nooit het mannetje bij het vrouwtje in de kooi of andersom, maar maak een helemaal schone kooi klaar. Dit voorkomt dat er al geuren van de een of de ander in de kooi hangen, waardoor ze weer ruzie kunnen krijgen. Degene waar het dan naar ruikt, zal zich dominant opstellen en de ander niet meer op het terrein accepteren. Als je het mannetje en het vrouwtje samen in de schone kooi hebt gezet, hou ze dan in het begin nog veel in de gaten en kijk hoe ze op elkaar reageren.

Paring

Dekking.jpg

Het komt maar zelden voor dat je zelf de paring zult zien. De paring zal namelijk meestal 's avonds of 's nachts plaatsvinden, wanneer het vrouwtje bronstig is. Het mannetje dekt haar dan meerdere keren. Vaak kom je er pas achter dat het vrouwtje zwanger is, wanneer ze al bijna moet bevallen. Dan zal ze namelijk veel in gewicht aankomen en ook echt een buikje krijgen.

Zwangerschap

Een campbelli vrouwtje is zo'n 17 tot 21 dagen zwanger en bij het eerste nestje zal dit nog 1 of 2 dagen korter zijn. Tijdens de zwangerschap is het voor jou heel belangrijk dat je de dame goed verwent. Ze mag dan extra dierlijke eiwitten krijgen, zoals meelwormen of een klein beetje eiwit. Ik geef ze vaak ook wat nootjes, omdat ze hier goed wat reserves mee op kunnen bouwen. Die zal ze hard nodig hebben als de jongen eenmaal geboren zijn. Tijdens de zwangerschap kan het gedrag van het vrouwtje ook veel veranderen. Je ziet vaak dat ze wat chagrijniger zijn en soms zelfs kunnen bijten. Ze worden wat nerveus en stellen het niet altijd meer op prijs als je ze op pakt. Als je wilt voorkomen dat het vrouwtje nest na nest op de wereld brengt, kun je het mannetje bij haar vandaan halen zodra je ziet dat het vrouwtje zwanger is.

Tijdens een zwangerschap neemt het gewicht van het vrouwtje vooral toe in de laatste paar dagen. In deze grafiek zie je een voorbeeld van de gewichtstoename tijdens een zwangerschap.

Gewicht_zwangerschap.jpg

Bevalling

Tijdens de bevalling is het belangrijk om het vrouwtje met rust te laten. Er is niets wat je kunt doen. Ze zal het nu echt alleen moeten doen. Als het goed is heeft ze een mooi nest gebouwt waar ze in alle rust haar jongen op de wereld kan brengen. Een bevalling kan met een kwartier al gebeurt zijn, maar kan ook langer duren. Na de bevalling zal de moeder het bloed, het vocht en de nageboorte wegpoetsen, omdat dit in de natuur roofdieren aan kan trekken. De jongen worden doof, blind en kaal geboren. Ze zijn ongeveer 1 cm groot en wegen tussen de 1 en 2 gram.

Zorg voor de jongen

Zorg_jongen.jpg

De zorg voor de jongen is niet niks en kost de moeder een hoop energie. Daar mag je dan ook best een handje bij helpen. Als vader er nog bij is, zal hij ook een heel stuk meehelpen met de opvoeding van de jongen. Laat de eerste dagen moeder en haar kinderen met rust. De jongen hebben dan alleen nog maar moedermelk nodig en daar kun je niet bij helpen. Dus laat de natuur zijn gang gaan. Wel kun je moeder bij blijven voeren met dierlijke eiwitten en ander lekkers. Dit stimuleert de melkproductie. Zodra de jongen de ogen open hebben, gaan ze ook mee eten met het droogvoer en kun je hen ook gaan voeren en tam maken.