Een nest

Een nest

Een nest zien opgroeien is echt prachtig en een mooi wonder. Dat wil ik graag met jullie delen. Hieronder beschrijf ik hoe de eerste drie weken van mijn H-nest zijn verlopen. Dan krijg je een beeld van hoe een klein roze wezentje uitgroeit tot een echte hamster.

Dag 2

Als ze net geboren zijn, laat ik mama en de kleintjes zo veel mogelijk met rust. Op de tweede dag lukt het me vaak al wel om een eerste foto te maken, als mama rustig wat zit te eten. Het lijken dan net roze wormpjes. Ze hebben al een heel klein beetje pigment en kunnen zich prima hoorbaar maken, door middel van piepjes, als ze honger hebben. Verder zijn ze compleet afhankelijk van moeder hamster. Dit nest bestaat uit 5 jongen.

Dag_2.jpg

Dag 4

De kleintjes groeien al goed en krijgen steeds meer pigment. Zo zie je dat er twee steeds donkerder worden en drie licht blijven. De donkere zullen opal of wildkleur zijn en de lichte lijken alle drie blue fawn te worden.

Dag_4.jpg

Dag 5

De kleintjes zien er goed uit. Ze hebben lekkere ronde buikjes van het eten en groeien goed. Ze beginnen al kleine haartjes te krijgen.

Dag_5.jpg

Dag 7

De eerste week zit erop en de kleintjes beginnen er al steeds meer als echte hamstertjes uit te zien. De twee donkere zijn allebei wildkleurtjes. Je ziet al nageltjes en snorharen groeien. Ze kunnen ook al steeds langer zonder hun moeder, dus die zoekt af en toe de rust op een ander plekje in de kooi op. Even tot rust komen en dan weer fijn terug naar haar jongen.

Dag_7.jpg

Dag 8

De jongen beginnen nu al zelfstandig droogvoer te eten en zijn minder afhankelijk van de moedermelk. Moeder sleept dan ook een hele berg voer het nest in, wat zo te zien achter in het nest ligt. Het kleintje wat je ziet, duikt hier de voedselvoorraad in.

Dag_8.jpg

Dag 11

Met 10 à 11 dagen openen de kleintjes de ogen. Ook kan ik de geslachten al zien. Het zijn 3 dames en 2 heren.

Dag_11.jpg

Dag 12

Nu gaan de jongen ook steeds meer op onderzoek uit en gaan echt door de kooi wandelen. Moeder heeft het er zo maar druk mee om haar jongen bij elkaar te houden.

Dag_12.jpg

Dag 15

Nu ze 2 weken oud zijn, ben ik druk bezig met het tam maken. Moeder is nog erg beschermend, dus elke dag haal ik de jongen er eventjes uit en krijgen ze alle aandacht.

Dag_15.jpg

Dag 17

Ze zijn al echt gewend aan handen. Het zijn echte deugnietjes en liggen regelmatig lekker met elkaar te stoeien in het hok. Het beginnen al echt zelfstandige hamsters te worden. Ze slapen ook regelmatig al op andere plekken dan waar moeder ligt.

Dag_17.jpg

Dag 22

Het zijn nu echt al grote hamsters en wat grootte betrefd zijn ze al bijna niet meer te onderscheiden van moeder. Ze zijn volledig zelfstandig en zullen over een paar dagen ook apart gehuisvest worden van hun moeder en worden ze ook op geslacht gescheiden. Dan mogen ze met 4 à 5 weken verhuizen naar hun nieuwe baaje(s).

Dag_22.jpg