Gedrag

Gedrag

Activiteit

Hamsters zijn nachtdieren. Dat zijn dus ook de campbelli dwerghamsters. 's Avonds en 's nachts zullen ze dus het meest actief zijn. Een campbelli past wel heel makkelijk zijn dag/nacht-ritme aan. Je kunt ze dus wel aanleren om overdag meer wakker te zijn. Omdat campbelli's over veel energie beschikken, gaan ze overdag ook wel eens spelen als ze eigenlijk alleen even wakker werden om wat te drinken.

Tamme huisdieren

De campbelli staat er om bekend dat hij agressief zou zijn. Dit vooroordeel is ontstaan doordat de campbelli territoriaal gedrag vertoont en dit wordt verward met agressiviteit. Daar hebben ze de bijnaam pitbull ook aan te danken. Als ze echter van een goede fokker afkomen, hoeft het helemaal niet zo te zijn dat ze territoriaal zijn. Als fokker kun je selecteren op gedrag. Ze zijn dan gewoon goed te hanteren. Campbelli's zijn wel erg gevoelig voor geuren. Als je handen wat naar eten ruiken, dan beginnen ze er vaak aan te snuffelen en te knabbelen. Dit doet echter geen pijn, maar kietelt eerder.

Knabbelen

You must install Adobe Flash to view this content.

Dit zijn de kleintjes van mijn G-nest met 3 weken oud. Op deze film kun je heel goed zien dat campbelli's "knabbelen". Ze doen het om hun omgeving te verkennen. Bij het wildkleurtje in het begin zie je heel goed dat hij even wat knabbelt en voorzichtig doet. Zodra hij denkt "oh, jou ken ik", springt hij op mijn hand en is het knabbelen over. Knabbelen doet helemaal geen pijn, het kietelt eerder. Je moet wel uitkijken dat je niet schrikt en weg trekt, want daardoor kunnen ze doorbijten of gemeen worden. Zij schrikken namelijk nog 10x zo hard van jou als je weg trekt. De meesten leren dit af als ze ouder worden, maar sommige campbelli's blijven dit doen.

Verschil tussen mannetjes en vrouwtjes

Vrouwtjes hebben meer pit en zijn vaak territorialer. Dat zie je bij goede fokkers alleen terug wanneer het vrouwtje een nest heeft/heeft gehad. Vaak verdwijnt dit territoriale gedrag dan weer wanneer de jongen een tijdje weg zijn. Mannetjes zijn meer sulletjes en wat "luier" aangelegd. Het is dus maar net wat je leuk vindt. Als een vrouwtje geen nest krijgt, dan zul je niets merken van het territoriale gedrag en heb je gewoon een lief, actief en energiek vrouwtje. Mannetjes zijn ook vaak wat minder energiek en houden meer van het relaxte leven.

Klimmers of gravers

De meeste campbelli's zijn gravers. Een dichte kooi is dan ook aan te raden. In die kooien kan flink wat bodembedekking, zonder dat je elke dag heel de vloer onder het zaagsel hebt liggen. Sommige campbelli's kunnen ook klimmers zijn. Als je een koppel/groep hebt met zowel gravers als klimmers, kun je dit opvangen door veel klimspeeltjes in de dichte duna te zetten.

Groepsleven

Campbelli's zijn, in tegenstelling tot andere hamstersoorten, groepsdieren en kunnen dus met meerdere samen leven. Als je nog maar weinig ervaring hebt, is het echter aan te raden om het te houden bij maximaal 2 of 3 campbelli's samen. Dit gaat heel goed en er ontstaan eigenlijk nooit ruzies. Grotere groepen zitten ook gecompliceerder in elkaar. Er is sprake van een rangorde in de groep en bij grotere groepen kan dit sneller wisselen wanneer ze ouder worden of sommige ziek worden. Dan moet je toch al wat ervaring hebben om daar goed mee om te kunnen gaan. Bij het kopje groepsleven, vind je hier nog meer informatie over.

Campbelli's in de peuterpubertijd

You must install Adobe Flash to view this content.

Als de kleintjes een paar weken oud zijn, gaan ze aan het puberen. Ze willen met alles spelen waar de ander ook mee speelt en kunnen elkaar lekker klieren. Gelukkig is het op deze leeftijd allemaal nog heel onschuldig en doen ze elkaar geen pijn.