Groepsleven

Groepsleven

Een leven lang samen

Vanuit andere hamstery's is de ervaring dat sociale campbelli's uitstekend hun hele leven lang in een koppel of in een groep kunnen leven. Het grootste dilemma bij campbelli's is dat de rangorde bepaald moet worden. Wanneer je dus twee hele dominante mannen in één groep hebt, is de kans op slagen een stuk kleiner. Maar wanneer een koppel of groep eenmaal goed functioneert, kan dit hun hele leven lang goed blijven gaan. Een koppel is makkelijker te houden dan een groep. De rangorde wordt namelijk elke keer wanneer er een hamster ziek of zwakker wordt, opnieuw bepaald. In een koppel is dat makkelijk te bepalen. De sterkste campbelli is dominant en de ander onderschikt zichzelf daar dan ook makkelijk aan. In een groep kan dit meer problemen opleveren, omdat er vaker zieke of zwakkere hamsters in een groep kunnen zijn, waardoor de rangorde vaker verstoord wordt. Bij het opnieuw toekennen van een rangorde, zijn er dus ook meer campbelli's bij betrokken die het met elkaar eens moeten worden. Mijn eigen ervaring leert dat een koppeltje van twee vrijwel altijd een leven lang goed gaat. Ik heb ook al verschillende keren groepjes van drie meegemaakt. De ene keer gaat dat goed, de andere keer niet. Grotere groepen heb ik zelf nog nooit gehouden.

Noodzaak of vriendschap?

Campbelli's hebben er baat bij om samen te leven en het is dan ook absoluut niet uit noodzaak. Dit merk je doordat een koppeling vaak heel makkelijk gaat. Ze zijn blij met het gezelschap wat ze krijgen. Dit wordt een ander verhaal wanneer je twee campbelli's koppelt die al geruime tijd alleen wonen. Dan zijn ze het alleen wonen gewend en tolereren ze vaak niemand in hun territorium. (Ook neutraal gebied veranderd hier dan niets aan.) Verder zie je dat ze het leuk vinden om dingen samen te doen. Ze zoeken echt het contact op. Een koppel slaapt vaak samen, ze rennen graag samen in hun radje en delen het eten met elkaar. Ze zijn vaak erg tolerant naar elkaar toe. Ook merk je veel gedragsverandering wanneer een campbelli geruime tijd samen heeft geleefd en ineens alleen komt te zitten. Ze eten dan slechter, zijn minder actief en reageren ook heel anders op mensen.

Het verschil tussen ruzie en onenigheid

De makkelijkste manier om dit uit te leggen, is door het te vergelijken met jezelf; de mens. Wanneer twee mensen in hetzelfde huis wonen, is het ook niet altijd rozengeur en maneschijn. Als jij je favourite soap wilt zien en je zus/broer wil liever een documentaire kijken, dan kun je daar over kibbelen. Bij campbelli's is dit hetzelfde. Soms kunnen ze allebei hetzelfde willen, maar op dat moment allebei niet toe willen geven. Dan kunnen ze wat naar elkaar piepen en elkaar een keer aan de kant duwen. Er is dan nog helemaal niets aan de hand en dit is ook geen reden om je koppel uit elkaar te halen. Je kunt verschil herkennen in een onschuldig/aanstellerig piepje en het piepen vanuit pijn of angst. Soms zie je de een op z'n rug liggen met de ander er bovenop en piept de onderste wat. Dit is volkomen onschuldig en enkel bedoeld om de rangorde te bepalen. De onderste geeft zich over door op zijn/haar rug te gaan liggen. Dat laatste piepen herken je doordat het vele malen harder klinkt en het is een erg doordringend geluid. Een gevecht kun je herkennen doordat ze door de kooi heen over elkaar heen rollen en elkaar echt opzettelijk pijn gaan doen. Ze houden dan niet snel op en je zult wondjes ontdekken. Wanneer je zo'n gevecht herkent, is het beter om de twee uit elkaar te halen.