Verzorging

Verzorging

Dagelijks

Elke dag het drinkwater van je hamster verversen en hem vers voer geven. Check ook even of hij geen groenvoer (als je hem dat gegeven hebt) mee in zijn huisje heeft genomen, want het is erg slecht voor zijn gezondheid als dat er enkele dagen in blijft liggen.

Wekelijks

Elke week zijn "wc" schoonmaken. Hamsters hebben vaak een vaste plek waar ze plassen en dat stukje kun je dan schoonmaken. Geef hem ook wat nieuw nestmateriaal.

Maandelijks

Elke maand maak je heel de kooi schoon. Zet je hamster tijdelijk even in een transportbakje of desnoods een schone emmer met wat zaagsel erin. Haal heel de kooi leeg en maak alle spullen schoon met water. Gebruik geen zeep! Je kunt dan nieuwe bodembedekking in de kooi doen en alles weer terug in de kooi zetten. Ook kun je er voor kiezen om de spulletjes weer op een iets andere plek neer te zetten. Zo kan je hamster weer opnieuw op ontdekkingsreis en hoeft hij zich niet te vervelen.

Het is ook slim om maandelijks de nageltjes en tanden van je hamster te controleren. De nagels en tanden van een hamster groeien namelijk continu en moeten afslijten. Normaal gesproken slijten de tanden door het voer wat ze eten en eventueel houten dingen waar ze op kunnen knabbelen en de nageltjes slijten meestal vanzelf door het lopen. Soms wil het nog wel eens voorkomen dat ze te lang worden. Het beste is dan om ze door de dierenarts te laten knippen. Nageltjes kun je soms nog zelf doen, maar pas wel op dat je geen bloedvaten doorknipt. Tanden raad ik echt aan om zelf niet aan te beginnen.

Half jaarlijks

Een keer per half jaar maak ik altijd alle hamsterspullen schoon met dettol. Dit is een desinfecteringsmiddel waarmee je alles heel goed schoon kunt maken. Op die manier verklein ik de kans op infecties en bacteriën. Let wel heel goed op dat je alles weer super goed afspoelt, want als er dettol in de kooi blijft zitten, kan je hamster hier dood aan gaan.