Aanschaf

Aanschaf

Voordat je een hamster in huis haalt, moet je er goed over nadenken of dit diertje iets voor jou is en of je er voor kunt zorgen. Belangrijke dingen daarbij zijn:
Tijd: Heb ik genoeg tijd om het diertje de aandacht te geven die hij nodig heeft?
Geld: Als mijn diertje ziek wordt, heb ik dan geld om er mee naar de dierenarts te gaan?
Ruimte: Heb ik in huis een goede ruimte waar een grote kooi kan staan?
Vakanties: Is er iemand die voor mijn hamster kan zorgen als ik op vakantie ben?
Allergieën: Ben ik niet allergisch voor hamsters?
Nachtdieren: Vind ik het erg als mijn hamster overdag slaapt?

Benodigdheden

Als je goed na hebt gedacht over de bovenstaande vragen en je vindt een hamster dan nog steeds een geschikt huisdier, kun je de spullen aan gaan schaffen die je nodig hebt.

Kooi
De minimum maten van een kooi voor een dwerghamster zijn 50x30cm. Let er goed op dat je minimaal een kooi hebt van die grootte; liever nog groter. Een hamster heeft zijn beweging nodig en een goede kooi is daarom erg belangrijk. Je kunt nog de keuze maken uit een dichte bak, een traliekooi of een aquarium/terrarium. Alle soorten kooien hebben zo z'n voor- en nadelen. Je kunt het beste zelf overwegen wat je prettig vindt.

Huisje
De hamster heeft een huisje nodig waarin hij kan slapen. Let hierbij op dat de ingang groot genoeg is, zodat hij er ook met volle wangzakken doorheen kan en er niet in vast blijft hangen.

Voerbakje en drinkensflesje
Je hamster heeft een bakje nodig om uit te eten en een flesje om uit de drinken. Ik raad je aan om geen bakje voor het drinken neer te zetten. Als een hamster hier per ongeluk in valt en hij kan er niet meer uit, om wat voor reden dan ook, kan hij hierin verdrinken. Een drinkflesje is daarom veel veiliger.

Speelgoed voor beweging
Een hamster heeft een radje nodig van minimaal 15cm doorsnede. Het moet een dicht radje zijn. Als je een radje pakt met spijltjes, kan een hamster zijn pootje er in breken. Radjes die ik aanraad zijn van het merk Silent Spinner en Karlie Wonderland. Deze zijn ook nog eens stil, dus kun je evengoed lekker slapen als de hamster op je slaapkamer staat. Naast een radje kun je er voor kiezen om wat bruggetjes en andere speeltjes in de kooi te zetten.

Zandbakje
Als je een bakje hebt die een stuk groter is dan het voerbakje, kun je hier mooi chinchillazand in doen. Dit zand is makkelijk verkrijgbaar in elke dierenwinkel. De dwerghamster gaat hier vaak lekker in rollen en het houd zijn vacht mooi glanzend en gezond.

Voer
Er zijn heel veel verschillende merken voor het droogvoer van hamsters. Bij het kopje voeding kun je meer informatie vinden over de dingen waar je goed op moet letten bij het aanschaffen van het juiste soort voer.

Bodembedekking
Er bestaan veel verschillende soorten en maten bodembedekking. Ik gebruik zelf no-smell, dat is gemaakt van de katoenplant. Dit absorbeert heel goed, waardoor het lang mee gaat zonder dat je het begint te ruiken, en het is erg zacht. Hamsters vinden het leuk spul om nestjes mee te make. Verder heb ik ook een hele tijd hennepvezel gebruikt. Dit is een soort zaagsel, maar het stoft een stuk minder en het is iets fijner. Ik heb gemerkt dat ik snel allergische reacties krijg bij gewoon zaagsel of bijv. Russel Bedding, dus daarom vond ik dit prettig om te gebruiken. Ik raad het af om beukensnippers te gebruiken. Dit is erg hard en niet prettig voor je hamster.

Nestmateriaal
Als nestmateriaal is het beste wondermiddel wc-papier. Een hamster vindt dit heerlijk zacht en kan er makkelijk een nestje van maken. Niet duur en erg handig! Gebruik zeker weten geen hamsterwatten, want deze zijn erg gevaarlijk. Je hamster kan er in verstikken of vast komen te zitten en overlijden.

Een hamster

Als je dan alle spullen in huis hebt, is het zover. Je kunt een lief hamstertje uit gaan zoeken. Maar waar haal je die vandaan? De meeste mensen kiezen er voor om naar een dierenwinkel te gaan, maar daar heb ik niet zo'n goede ervaringen mee. Je weet helemaal niets over de achtergrond van de hamster. Vaak komen deze hamsters van broodfokkers vandaan, waar ze in grote aantallen worden gefokt. Deze mensen letten niet op de achtergrond en er komt dan ook veel inteelt voor en er wordt vaak gewoon doorgefokt met zieke dieren. Veel hamsters uit een dierenwinkel overlijden dan ook op een jongere leeftijd of worden ziek. Het beste kun je een hamster bij een hobbyfokker vandaan halen. Deze mensen fokken omdat het hun hobby is en vinden dus vaak het welzijn van hun dieren veel belangrijker dan geld verdienen. De dieren worden ouder, zijn minder snel ziek en zijn vaak al tam als je ze gaat halen. Denk dus goed na over waar je een hamster vandaan haalt en laat het geen impulsaankoop zijn. Onthoud dat je wel de zorg van een hamster voor ongeveer 2 jaar op je neemt. Dat is een hele verantwoordelijkheid!